Genus - föräldrar nr 1

Tänkvärt apropå föräldrar och fördomar...
Ett jämställt bemötande och förhållningsätt till sitt barn handlar om att ge barnet fler möjligheter och stärka barnets självkänsla. Här kommer ett tips från jämställdhetskonsulten Kristina Henkel som har skrivit ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2 - om genusfällor och genuskrux i vardagen”.

1. Sonen får alltid kläder med döskallar och dottern får ”fina” kläder

Klädfällan handlar om vad vi bekräftar barnen för. Antingen bekräftar vi dem för deras utseende och då kommer de tro att det är viktigt att vara söt och fin, eller så bekräftar vi dem för deras person och stärker deras självkänsla. Det är ingen slump att de är flickor som bantar och drabbas av ätstörningar. Det kan vi motverka genom att istället intressera oss för barnet bakom kläderna.

Kommentar från mig:
Vuxna kommenterar oftare till flickor om deras kläder och vad de har på sig än vad de gör till pojkar.
Om de vuxna säger något om pojkarnas kläder så är dessa oftast tuffa, häftiga och signalerar styrka och makt genom olika figurer på kläderna.
När vi pratar med flickor om deras kläder kommenterar vuxna oftare färg valet ex rosa, att kläderna är fina, gulligt mönster och figurerna på flickornas kläder är oftast söta djur, seriefigurer som prinsessor, Hello Kitty osv.

Pojkar bekräftas oftast för vad de gör och flickor för vad de har på sig...TÄNKVÄRT!!

Kommentera här: