EJ sms-biljett i Gnesta

I går kväll ville min dotter åka till sin mormor och morfar i Oxelösund. Hon ville åka på kvällen och vi tittade i tabellen o upptäckte att det skulle gå en buss inom bara någon timme...Kanon bra!
Hon satte i gång att packa sin väska och kom på att hon behövde sitt busskort som vi brukar ladda med pengar så hon och stora syster kan åka buss till Nyköping när de behöver det. Det är sedan en tid tillbaka omöjligt att åka med bussen om du har kontanter. Du måste ha busskort, VISA-kort eller sms-biljett. Vi letar börjar leta efter kortet o ringer storasyster som är i Stockholm o udnrar var busskortet är...? I hennes ficka fick vi till svar...Nåväl...
Nu fanns inte kortet hemma utan vi var tvunga att ordna med att köpa ett nytt. Jag och sambon springer till Pressbyrån (som är det enda stället i Gnesta att köpa dessa kort på). De hade stängt kl 17 och vi kom dit kl 18!!
Jag ringer då upplysningen på Länstrafiken Sörmland och får veta att det inte går att åka buss på sms-biljett från Gnesta till Nyköping eller Oxelösund!!! Enda alternativet för oss var nu att jag följer med dottern till busshållsplatsen och betalar biljetten direkt hos chaffören med mitt bankkort. Annars kunde hon inte åka till sin mormor och morfar!
Jag trodde inte det var sant! Jag ringde upp igen och förhörde mig om detta var möjligt. Jo, det var helt i sin ordning. Är du barn eller ungdom och planerar att lämna Gnesta efter kl 17 en lördag så måste du se till att du har ett giltigt busskort eller ett bankkort som du kan betala med (hur många barn har VISA-kort???) annars blir du strandsatt i Gnesta tills det blir söndag morgon och Pressbyrån öppnar igen!
Hade vi varit i Katrineholm, Strängnäs, Nyköping, Oxelösund eller Eskilstuna hade hon kunnat lösa sms-biljett....Men inte från Gnesta!!
Vi som skryter om hur bra det är att vara i Gnesta-knutpunkten med möjligheter till SJ, SL, och Länstrafiken Sörmland....jo, hejsan vad bra!
SKANDAL!!!!!
I morgon har LT ett ilsket samtal att vänta från en kvinnlig Gnestabo...hennes namn börjar på A och slutar på A!
Kram
Alexandra

Skolgård eller nätmobbing - samma sak?

Nej, det är stor skillnad på att bli mobbad hemma vid datorn och via sms eller på skolgården i skolan.
Det som skiljer dem åt är inte känslan...DEN är den samma har jag fått berättat för mig av barn som blivit utsatta. Det som skiljer dem åt är ibland metoden barnen/ungdomarna använder.
Skillnaden är också att det som förekommer på internet och det som publiceras där finns så alla kan läsa! Kränkningen blir så betydande i sin omfattning.
Ord som någon säger försvinner så fort de är sagda - ord som är skrivna finns kvar att läsas om och om igen!!
Att få ett sms på sin fritid av en plågoande gör att du som utsatt inte kan känna dig trygg ens i din egen hemmiljö i ditt eget hem.
Inte heller om du går ut på msn och chattar med några kompisar då det plötsligt kommer ett meddelande på chatten från en plågoande:
"Du ska få stryk i morgon efter skolan din jävla skvallrare...!!"
Barnen törs inte blockera de som terroriserar dem på nätet, de blir hotade och tystnar och tar bara emot.
Tro inte nu att jag är emot all teknik som våra barn och ungdomar har tillgång till, verkligen. Jag tycker inte heller att man kan generalisera förbud. Det jag efterlyser är diskussioner och dialoger, fostra barnen i de koder som finns på våra olika sociala arenor ex smartphones, internet, Facebook osv.
Jag tror det är bra att förbereda barn/ungdomar på detta för är de inte redan i det så kommer de att vilja ta del förr eller senare. Men det är ju också så att vi vuxna har kommit olika långt i våra kunskaper kring detta. I många fall ligger barnen ljusår framför oss vuxna inom den tekniska utveckling av olika mobiler, Iphones, Ipod mm.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=3436148
Det är inte det tekniska som skapar problemet utan personen bakom tekniken, det är min bestämda övertygelse och därför måste vi hjälpa våra barn och ungdomar från att inte hamna i situationer som de inte mår bra av! All mobbing måste tas på allvar oavsett om det sker bakom en dator eller i skolan på rasten!
Ovan text är ett svar till en fråga som jag fått....
Kram
Alexandra

Barn på Facebook - svar

Ett förtydligande;
Jag menar bara att barn idag har så många fler forum att utföra sin mobbing på och att vuxna måste vara än mer observanta och "ha koll" på vad barnen gör på Internet. Vi tillåter inte våra yngre barn att bli medlemmar på Facebook. En av dem blev medlem (inte med vår hjälp dock) och blev hårt utsatt av klasskompisarna. De pratade i skolan om de olika grupperna, frös ut varann och kränkte varandra.
När barn kommer in på Facebook öppnas andra möjligheter till mer sofistikerad mobbing utan att någon "hör" eller "ser".
Ex på vad som kan hända på Facebook är att barnen kan skapa grupper som ex "Alla vi som hatar...(och där står då barnets namn)". Alla som vill vara med i gruppen får det och sen kan det utsatta/mobbade barnet se vilka som är medlemar i gruppen. Att annat exempel är att barnen taggar bilder på varandra och döper om personerna på bilden till ökennamnen de har i skolan eller nya namn så som "Ödlan", "Idioten i vår klass", "CP-barnet som dampar"...osv osv....
Föräldrar kan ha lösenorden till sina barns konton på FB och följa vad barnet har för sig men vad andra barn utsätter ens barn för kan man aldrig påverka eller stoppa på annat sätt än att inte tillåta barnet att vara på FB. Visst kan man ringa upp vederbörandes föräldrar och hoppas på att det hela slutar men skadan är redan skedd. Att bli utsatt och sen resa sig och hämta kraft och bygga upp sin självkänsla tar så lång tid i jämförelse med vad det tar att få den förstörd!
Dessutom skall barnet möta sina plågoandrar varje dag i skolan, se deras blickar, höra deras skratt och hånfulla kommentarer, bemöta frågor och ha känslan av osäkerhet i bröstet varje morgon på bäg till skolan.
Som förälder kan man "låsa" eller spärra barnets profil så ingen kan läsa den om de inte är medlemmar med barnet - detta kan man hjälpa barnet med om man är engagerad förälder men min erfarenhet visar bara att många föräldrar inte är det...tyvärr!
Jag har haft kontakt med föräldrar som har äldre barn än 13 år vars unge har blivit hårt utsatt utan att föräldarna hade en aning innan allt uppdagades.
Min äldsta dotter var med på Lunarstorm och Bilddagboken och så även jag för några år sedan. Ett tips om ni vill veta vad ditt barn gör på internet, vilka det komminicerar med, vem som är medlem osv. Väldigt oskyldigt om man jämför med ex FB.
Min erfarenhet i ämnet är att det inte har någon betydelse vilken ålder barnen/ungdomarna är. Vi kan inte skydda dem från allt - det menar jag inte. Men det vi kan göra är att fostra dem i sociala koder på Internet. Det tycker jag är viktigt. Jag har tillsammans med min äldsta dotter pratat om vad som är okej att skriva och vad som inte är okej, likaså vilken typ av foton som får användas.
Hoppas detta kan klargöra lite av den/de frågor jag fått under dagen sedan mitt inlägg publicerades.
Kram
Alexandra