Socialnämnd

Måste bara nämna att vi hade socialnämnd idag på eftermiddagen. Innan dess satt vi i nämnden med de nya kommunala målen som KF har beslutat. Nu ska varje nämnd bryta ner dessa mål till sin egen verksamhet - vad kan vi bidra med?
Majoriteten satt i ett rum och vi i oppositionen satt i ett annat. Vi hade 8 mål och vi tog dem i två omgångar. Riktigt spännande faktiskt...men inte så lätt som man kan tro. Vi redovisade för varandra och nämndens ekonom Bengt skrev på smartboarden det vi hade kommit fram till. Vi la till och drog ifrån värdeord och hjälpte varandra att fylla i med text.
Naturligtvis drog jag min käpphäst om familjecentralen och föräldrastöd - ni som läst bloggen länge vet ju vad jag tycker om dessa två områden. Dessa fick jag in under ett av målen som lyder:
Kommunen ska genom god planering skapa förutsättningar för en hållbar befolkningsutveckling....invånarnas möjlighet till god livssituation...!
Efteråt pratade jag med ordförande om satsningen på förebyggande arbete när det gäller alkohol, tobak och droger. Det är ett uppdrag lämnat till förvaltningarna som ska redovisa hur långt man har kommit idag och vidare ska det ses över hur man ska gå vidare. Låter bra tycker jag...oavsett vem som sitter i majoritet...
Det måste göras något och det är NU!!! Varför har inte Gnesta kommun en samordnare som håller i samarbete mellan de olika förvaltningarna och ex olika föreningar?? Det finns ju pengar att söka hos Länsstyrelsen men det verkar inte ligga långt upp på prioriteringslistan...Nu provocerar jag...
Titta på Trosa!! De har kommit jätte långt i det här arbetet och de har fältarbetare som jobbar jätte mycket med samarbete mellan olika aktörer och deras Fritidsgård är väl besökt. Trosa satsar...
Jag fick höra av en politiker för inte så länge sen "Men de har mer skatteintäckter än vi i Gnesta..." Det må så vara men vi måste prioriotera...tidiga insatser och tydliga riktade insatser högre upp i åldrarna! TACK!!!
I Gnesta har vi inga fältarbetare - det behövs inte var svaret jag fick idag!!!!
Där kommer Ungdomsråd, Familjecentral och Komet in i spelet!
Socialnämnd var det...jo, jag hoppas verkligen att informationen vi skulle ha haft från IFO för länge sedan kommer nästa gång på nämnden. Jag saknar Mauds information. Alla de andra verksamhetscheferna har gett information till nämndledarmöterna men inte hon. Jag väntar med spänning...
Idag har vi tagit beslut om följade punkter...håll i er nu...:
  • Ingå till Länsstyrelsen i Sörmland med ansökan avseende utbildning kring våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld.
  • Ansöka om statsbidrag 2012 avseende fortsättning av Näckrosprojektet
  • Patientsäkerhetslagen
  • Avvikelsehantering
  • Uppföljning och revidering av ledningssystemet för kvalitet
  • Riktlinjer för skydds- och begränsningsåtgärder
  • Prestationsbaserat stimulansbidrag för lokala värdighetsgarantier
Mastigt och tunga områden...mycket kaffe blev det och mycket läsning hemma innan i handlingarna så jag visste vad vi sk ulle besluta om.
En stor skillnad att sitta som politiker i SN än i BoU är den enkla anledningen att allt är nytt för mig i SN (socialnämnden). Allt måste jag lära mig, allt måste förstås...men det kommer att ta lång tid och jag kommer att försöka specialisera mig inom vissa områdenen...ni vet vilka va?
Jo, en annan tydlig skillnad är att inom BoU är aldrig rektorerna med på nämndsammanträdena om det inte är verksamhetsinformation till politikerna. Men in SN är det nio verksamhetschefer och de försöker vara med allihopa på SN. DET UPPSKATTAR JAG!! MAS (medicinsk ansvarig sjuksköterska) är med och kvalitetsansvarig.
Då kan vi ställa frågor, de förklarar tydligt bakgrund till siffror, beslut och åtgärder, de beskriver sina tjänsteskrivelser och ger en bred bild till oss politiker och de svarar själva på våra frågor och inte bara  förvaltningschefen - tips till BoU!
Nu är det god natt!!
Ge varandra glädje
Alexandra

Kommentera här: