Sista dagarna....pepparkaksbak och traditioner

Nu närmar sig juletiden och vi går in i sista veckan innan julafton!
Mycket skall det hinnas fixas med och förberedas innan julen står för dörren. Var tar tiden vägen egentligen? Önslelistor skall bockas av och maten skall lagas...julgodis och bakverk skall skapas! Tjoo vad jag älskar traditioner...

Alla julklappar är vi klara med...skönt! En och annan är kanske kvar...sugen att köpa fler...blir alltid mer än vad jag tänkt mig.

Idag köptes de sista ingridienserna för bakningen som skall göras. Jag tror jag håller mig till de mjuka kakorna i första hand. Lussebullar och saffransbakverk står på göra-listan. Pepparkakor ligger längst ner - ett allt för tidskrävande arbete och så rörigt det blir i köket sen...Puh!
Vi har alltid bakat pepparkakor med barnen och det doftar i hela lägenheten. Men i år...nej...det går bort. Ett pepparkakshus kan det bli i veckan. Köpt ett sådant och sen garnerar vi med godis...tror det blir vita "bilar" - såg det på Ikeas pepparkakshus för någon vecka sedan. Det var häftigt faktiskt!

Häromdagen diskuterade en vän och jag framtiden och hur länge vi tror att vi har alla barn hemma på julen tills de blir så stora att de skaffar partner och skapar sina egna traditioner? Undra vilka traditioner de tar med sig hemifrån oss? Att ge sig själv en julklapp? Julstrumpan på sängen? Julgodiset? Tända ljus på Williams grav om de bor i närheten?
Ja ni, själv har jag med mig flera traditioner från mitt barndomshem i Oxelösund som jag har fört vidare till barnen. Gustavo har sina traditioner och tillsammans har vi skapat vår familjstraditioner. Det är häftigt...en härlig känsla att skapa något hållbart och fint tillsammans som familj genom alla år. Det ger trygghet och lugn för barnen - det viktigate av allt.  

Ha en fin julförberedelse vecka inför den kristna högtiden jul!

Kramar
Alexandra