Midsommar - fira eller inte fira...det är frågan för Mr Lito

En dag för tradition och umgänge men inte för alla...!
 
Att fira något kan vara jobbigt för Mr Lito. Det spelar ingen roll om det är födelsedagar (andras), högtider eller skolavslutning...allt utöver det vanliga är jobbigt. Han drar sig undan och vill få det överstökat. Detta fenomen blir allt tydligare ju äldre han blir. Strategin blir att klaga, gnälla, visa ovilja genom att dra ut på tiden (komma försent) eller genom att påtala sin ovilja att följa med. Ibland kan vi övertala honom och visa att vi packar med saker som han gillar att äta eller göra. Men ibland går det inte alls.
Beslutet är hans men vi vill såklart ha honom med på allt vi gör. Fast när han känner att det är för jobbigt så kan vi inte "tvinga" honom. Det går bara ut över oss själva och övriga familjen. Det gäller att ha en "bakdörr" ut för honom om det blir för jobbigt. Ofta hittar vi en sådan innan, annars får man ta det när situationen kräver det.
 
Om det handlar om fester hemma eller födelsedagar kan det sluta med att han får utbrott, säger saker som sårar den som fyller år eller att han vägrar gå upp på morgonen och sjunga för sina syskon. Fast när han själv fyller år räknar han med att alla ska ställa upp mangrant...!?
Sista gången vi hade kalas var han mellan middag och fikat, inne i Ellinors rum och tog det lugnt. Där emellan umgås han och pratar men när det blir för "livat" drar han sig undan. Alla förstår och respekterar det. Vi går in till honom, pratar och delar det han för stunden håller på med. Kusinerna vill leka med honom och han gör det en stund för att sen dra sig undan och vila och "gå in i sitt".
 
Strategin för oss blir att förbereda, förbereda och förbereda...! Det är a och o. Ge exakta tidsangivelser, visa bilder, förklara vilka vi ska träffa, var vi ska åka och vad vi ska äta. Ibland hjälper inte det för det vi ska göra kanske inte alls tilltalar honom. Det finns inget facit eller någon karta att följa. Det enda som gäller är Mr Litos egen känsla och möta den med tydliga svar, ork och massor av engagemang. Är någon av oss andra fem i familjen det minsta irriterade och stressade så påverkar det honom jättemycket negativt.
 
Vi förstår att stora sammankoster är jobbiga oavsett om det är en tradition eller högtid som skall uppmärksammas. Alla ljud, synintryck, olust att äta och svårigheten att hänga med i alla samtal runtomkring och dessutom detta "kallprat" som skall göra att man uppfattas som trevlig och social - det går bort. Inget för Mr Lito. Antingen pratar man för att man har något gemensamt eller så struntar man i det...Enkel social matematik! :=)
 
Midsommar? Nja, gick väl sådär...ny plats, nya människor och vädret inte så tilltalande...! Går ett nytt tåg nästa år...!
 
Kram
Alexandra