En politisk fråga - utan att ta parti

Jag arbetar som förskollärare i en kommun som vad jag vet, länge haft som politiskt mål att anställa fler högskoleutbildade personal inom förskolan. Sagt och gjort!
 
Den två avdelningsförskola jag arbetar på idag har 5 förskollärare av 6 personal. Kan man väl säga att förskolechefen har lyckats bra, eller hur?
Kruxet är bara att budjet inte är anpassad för lönekostnader och våra lokaler kan inte ha det antal barn som övriga förskolor har i Gnesta för vi är så trångbodda (förskolan ligger i en barack...!!). Så vi har nedskrivet med ett barn i storbarnsgruppen och tre barn i småbarnsgruppen. Fint så här långt!
 
Men om man nu som chef lyckats infria målet ganska bra (vet ej måttet...om det finns något...) så "straffas" förskolan genom att budjeten inte går ihop sig eftersom vi kostar mer än vad vi får in i avgifter.
Rimmar inte det ganska illa??
Är det inte då bättre att höja barnpengen än att utöka de föräldralediga barnens vistelse tid från de 15 timmar per vecka de redan har idag till fler timmar? GYnnar alla förskolor i Gnesta! Och är det inte bättre att bygga en ny förskola än att ha halvfulla barngrupper lite här och där på förskolorna i Gnesta? Kostar inte det pengar??
 
Ja ni...dålig smak i munnen...å ena sidan vill kommunen ha utbildad personal men å andra sidan får det inte kosta! En ekvation jag inte får att gå ihop!
Sug på den karamellen!
 
/Alexandra
 
 

Tar du det någonsin lugnt?

Jag fick frågan för en tid sedan o har fått den flera gånger. Ja, jag tar det faktiskt lugnt eller stressar mindre...vissa dagar, vissa stunder på dagen och ibland i flera dagar.
 
Under semestern tog jag det väldigt lugnt periodvis och samlade på stunder av härliga ögonblick som jag idag kan tänka tillbaka på och känna mig glad över. Det här årets sommarsemester fick mig verkligen att koppla av.
 
Fast jag kan känna mig lugn kan det hända saker som gör att jag får en tempohöjning ex när något av barnen ringer och ber om hjälp. Eller då klockan inte ringer på morgonen (händer nästan aldrig... men ändå) när jag ska jobba...panik! Då är jag allt annat än lugn.
Likaså om jag har bestämt något och är ite stressad och det inträffar något som gör att jag måste ändra mina planer, då får jag en LITEN tempohöjning i mitt språk och i mina fötter.... ;)
 
Något som kan störa mig enormt är människor som är sävliga och för lugna. Ni vet den där typen av person som när han eller hon ska säga något aldrig kommer till poängen och velar hit och dit i sitt resonemang. Eller föräldrar som är så lugna (fast de egentligen är arga men orkar inte ta tag i situationen) och bara sitter och väntar ut sitt barn som inte respekterar föräldern "...herre min gud, ta upp ungen och visa vem som bestämmer"
 
Så; svaret på frågan är att jag faktiskt "tar det lugnt" - ibland!
Fast jag måste erkänna att jag gillar att ha många bollar i luften, jag gillar när det händer grejer och jag fullkomligt älskar när allt går i lås!
 
Ha en fin söndag - jag är på språng. Ska leta ett öppet apotek i Stockholm nu...! Missade att ta ut medicin i Nyköping i går  (då jag hade all tid i världen)...så det blir en extra resa för Olivias skull...så är det när man har många bollar i luften samtidigt...jag glömmer...! ;) Fast nu får jag å andra sidan hämta min äldsta dotter i stan samtidigt - två flugor i en smäll. Men missade å andra sidan att träffa finaste Päivi idag eftersom tiden inte räcker till då jag måste leta apotek..! Hur man än gör har man rumpan bak o tar jag det för lugnt så glömmer jag ialla fall...! Puh!
 
Kram
Alexandra
 

Smartboards

Hur många av era skolor använder smartboards för att öka möjligheten till inlärning och kunskap i undervisningen? Hur många av er som har NPF diagnos får hjälp i skolan via en smartboard? Har ditt klassrum en smarboard som används regelbundet dvs minst en gång om dagen i undervisningen? GRATTIS!!
 
I kommunen där jag bor har i stort sätt varje förskola, varje klassrum även särskolan och flera fritids Smartboards tillgängliga. Hur många tror ni används varje vecka och hur många pedagoger tror ni öppnar och använder Notebook? Jag har egentligen inga fakta men jag hör vad elever säger när jag ställer frågan... svaren får mig att reagera!
 
Det jag faktiskt vet är att en enda smartboard kostar c:a 50.000 kr!
 
Om jag ska vara ärlig...jag tror inte det är ens hälften, eller ännu mindre, en fjärdedel av alla pedagoger som aktivt använder smartboarden regelbundet varje vecka eller varje dag i sin undervisning i den här kommunen. Någon som kan bevisa motsatsen? Trodde väl det...!
 
Jag ställer mig frågan; hur kan en kommun vara så "dum" att den inte kräver att pedagogerna ska vara licensierad först innan de får en Smartboard installerad i klassrummet? Och hur sker uppföljningen av dessa interaktiva hjälpmedel till? Finns de med i diskussioner i arbetslagen?
 
Nej, här installeras det Smartboards till höger och vänster men när de väl är upphängda så hänger de så fint där och i bästa fall så använder man dem att titta på film eller lyssna på musik. 
 
Vi har en IT-plan i vår kommun - har ni?
Vi har en IT-pedagog i vår kommun - har ni?
Vi har ett Skoldatatek i vår kommun - har ni?
Vi har minst 3-4 olika Ipad grupper - har ni?
 
I Gnesta kommun har vi getts olika förutsättningar för att vara en av de bästa IT kommunerna i landet - hur svårt kan det vara???
Börja med att använda smartboarden i undervisningen i skolan och kräv att den tas bort om man använder den som "filmvisning" i förskolan istället för att öppna notebook eller använda program som stimulerar inlärning och utveckling.
Många mål kan nås via smartboarden...
Välkommen ut i verksamheterna på besök och titta hur många som faktiskt använder de smartboards som finns!
 
Kram
Alexandra