Kvinnor i Gnestas partier..? Hur blir vi fler?

Halloj...fortsätter min tankesmedja kring politik i Gnesta kommun!
Min partikollega Ingalill tar även hon upp ämnet i sin blogg...Läs den!!
Det kommer yngre förmågor in i politiken i Gnesta - kan tyckas nödvändigt, ja! Men glöm inte att erfarenhet inte alltid är av ondo...Rom byggdes inte på en dag...
Men nu till min tanke igen; hur många kvinnor står som namnförslag på våra valsedlar till kommunvalet 2010? Skulle inte det vara intressant att veta? Är det 50-50?
Hur kommer det sig att det är yngre killar som tar plats i partiernas topp inför valet 2010...i alla fall i partierna V och S...??
Jag kan bara konstatera att folk i allmänhet har mycket kloka och bestämda uppfattningar om politiska frågor. Kolla bara på Gnestas olika rådslag och alla insändare i lokaltidningen! Men inte många skulle kunna tänka sig att engagera sig så till vida att använda sin fritid till detta med politik och läs på och stå upp för en ideologi.
Det är ju flera faktorer som får människor att tveka...Så här menar jag:
Att sitta med i en nämnd ger inget betalt endast ett arvode på antingen 300 eller 500 kr...per gång o kaffe o macka (tänk vad pengar kan få folk motiverade)plus ersättning för förlorad arbetsinkomst, många har kravfyllda heltids arbeten och under veckans dagar o kommer hem sent efter hämtningar o inköp av dagens middag, det ska göras läxor o köras till alla barnens fritids aktiviteter, egen träning, arbete kvällstid mm...Tiden räcker inte till för den egna familjen hur ska man då få människor engagerade i politik??
Om man ska vara en riktigt påläst och engagerad politiker så krävs det att man sätter sig in i ärenden i kommunen och att man har en viss erfarenhet av området man intresserar sig för...annars är det svårt och man tappar motivationen och ger upp helt enkelt!
Dessutom hör det till saken att ju mer KF och KS möten du sitter o lyssnar på ju mer kunskap o erfarenhet får du...men som kvinna/man med familj o förvärvsarbete tar det tid...!
Detta är ett dilemma... Jag har svårt att hitta en lösning...men kvinnliga nätverk...där man diskuterar frågor som skolorganisation, eget företagande, fritiden i kommunen, hållbar mathållning mm....Kan det vara en lösning...?? Ett nätverk där man träffas o diskuterar frågor enbart med kvinnor i olika åldrar och livssituationer oberoende av politisk färg...
Eller en politiker kväll där kvinnliga politiker i Gnesta presenterar sitt uppdrag och väcker nyfikenhet och intresse med en berättelse av hur de arbetar, många gånger ideellt och tidskrävande men väldigt, väldigt roligt och med en vilja att förändra i Gnesta kommun...Kan det vara något?
Kan det vara möjligt att hyra ett café och ha en kvinnokväll med diskussioner där ett parti står bakom och bjuder på fika där man diskuterar olika frågor som har anknytning till partiets ideologi ex valfrihet för familjer? Hur ser kvinnorna på den frågan utifrån ex Moderaternas politik eller socialdemokraternas? Vad tycker kvinnorna i Gnesta om olika frågor...??
Jag tror det handlar om att nå ut till de kvinnliga medborgarna på andra sätt än vad man gjort tidigare...Det gäller att hitta forum där man kan mötas...
Hemsidornas utformning? Kvällsdiskussioner? Arbetsplats diskussioner? Samtal med de olika fackförbundens representanter och bjuda in medlemmar till diskussioner av avsett partifärg...
Ja, det gäller att vara idérik och kreativ för att vi ska nå ut till kvinnorna äldre eller yngre spelar ingen roll...alltför ofta glöms våra egna mödrar bort...de är en viktig grupp att ta vara på...de har inga barn hemma och de har en egen fritid...ta vara även på deras erfarenheter och bjud in dessa kvinnor till närverk, möten, diskussioner, seminarium mm...Glöm inte de lite äldre kvinnorna!
Jag tror på nätverk men ge kvinnorna förutsättningarna - ge dem möjligheterna att mötas!! Kanske på nätet eller i verkligheten...låt dem välja vad som passar dem bäst där de är i livet!
1 Kajsa Bergman Fällén:

skriven

Jättebra idé med en kvinnokväll med kvinnor från samtliga partier! Jag är gärna med :-).



Kommentera här: