KRAM märkta barnböcker...?

Vad betyder det? KRAM märkta böcker?
Att innehållet i boken är granskat ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.
Betyder det att alla böcker på VILDA förlag handlar om demokrati, jämställdhet och mångfald?
Nej. En del av våra böcker handlar tydligt om något eller några av dessa ämnen. Men många böcker har teman som inte alls kopplas till något annat än ett spännande äventyr eller en rolig historia. Fast då har vi granskat manuset så att det inte befäster normer och föreställningar som är destruktiva.
förlaget som vågar vilja mer



Hur märks det?
Det kan handla om färgval, kön eller etnicitet. Detaljer som ofta glöms bort och därför framställs på samma sätt hela tiden.
Men kan en bok handla om en vit pojke i kärnfamilj på VILDA förlag?
Ja. Alla böcker kommer inte att motverka just den normen. Men antagligen kommer den pojken att visa känslor och undvika könsstereotypa kläder, kanske är hans mamma pilot och hans pappa sjuksköterska … Tanken är dock att vår utgivning ska ha tyngdpunkten åt andra hållet, det betyder att eftersom så många böcker har pojkar i huvudrollen så vill vi ha fler flickor som huvudpersoner i våra böcker.
Men det behövs väl pojkar i huvudrollen som bryter mot föreställningen om just pojkar?
Just det. Därför kommer våra pojkar att framställas på andra sätt än vad vi är vana vid.
Men vaddå....ska alla killar vara som tjejer och alla tjejer som killar i VILDAS böcker?
Nej. Alla våra karaktärer ska få visa många delar av sin personlighet. Både styrka och mod och känslor och empati – och allt annat som vi har inom oss. Visst kommer vi kanske visa fler killar som är känsliga och fler tjejer som tar för sig, men det beror på att det fortfarande saknas den typen av böcker.


”Till förskolan han gick stolt och rak i rygg
Men barnen skratta och peka – hade han varit stygg?
De fnissade, buade och mot varandra nicka:
Kolla! Han är ju en FLICKA!!!”
Vad händer när lillebror ärver storasysters rosa sandaler?
Det vet Anna Hedvall som bestämde sig för att skriva en bok om när hennes son gick till förskolan med sina nyärvda sandaler. En bok som visar hur enkelt det egentligen är och hur krångligt barn och vuxna ofta gör det.

Alexandra Pettersson:
"På Förskolan Björkbacken där jag arbetar som förskollärare försöker vi i stor utsträckning arbeta medvetet kring litteratur för barnen. Vi tycker det är viktigt att belysa mångfalden och olikheterna i åsikter och tyckanden. Det skall inte finnas en förväntan från oss pedagoger eller vuxenvärlden överhuvudtaget på barnen beroende på vilket kön de föds med."

Kommentera här: