Måste alla vara lika??

Ständiga diskussioner kring lika eller olika...jag gillar diskussionen och vill väcka människors tankar och få dem att reflektera kring dem själva och vad de står i frågan. Hur är det egentligen? Måste vi alla vara lika?

Vad signalerar du med dina åsikter till barnen om människors bakgrund, sexuell läggning och funktionshinder? Hur rasistisk är du? Hur normbrytande törs och vill du vara? Följer du ditt hjärta eller följer du samhällsnormen för du inte törs göra annat? Svåra frågor...

Skall man som förälder uppmuntra olikheterna eller stötta likheterna? Vilken förskola väljer du till dina barn? Den med familjer som har olika etnisk bakgrund eller väljer du den med familjer som är sk "svenskar"? Detsamma gäller skola...
Är det tillåtet för barnen att deklarera att de är förälskade i en människa av samma kön som de själva? Säger du till dina barn; att det viktiga är människan de älskar och inte könet?

I Gnesta är det väldigt få "nysvenskar" och vi har egentligen ingen riktig mångkulturell förskola där många olika nationaliteter av människor jobbar.
Gnesta har heller ingen långvarig tradtion eller erfarenhet av att arbeta med mångkultur som jag tänker mig mångkultur dvs möten mellan människor av olika nationaliteter, språk och kulturer. Vi har inga naturliga mötesplaster...

På nästan alla arbetsplatser inom kommunen och offentliga miljöer möter vi människor som ser "svenska" ut. Få, väldigt få, har annan bakgrund och annat modersmål utav de anställda.

Likaså människor med funktionshinder. Kommunerna i Sverige är sämst på att anställa människor med funktionshinder fast det borde vara tvärtom...eller...? I Gnesta har jag aldrig mött någon anställd med funktionshinder eller rörelsehinder. Har du som bor här gjort det?

Sexuelläggning; jag har hört skvaller om människor som är homosexuella och det man säger är oftast "stackars barn..." eller"stackars föräldrar, det måste vara jobbigt...". Säger man så för att man vet hur det är eller för att man inte vet...? Kanske tror sig veta pga fördomar...? Jag vet inte...vet du?

Tycker du det är bra eller tycker du är mindre bra med brister i samhället av det vi kallar olikheter? Om majoriteten i Gnesta av befolkningen skulle ha funktionshinder eller invandrarbakgrund kanske det inte skulle vara så uppseendeväckande och annorlunda? Eller är det så att det är hotfullt och skrämmande med det som anses vara annorlunda?

Fördomar och media - har det betydelse för våra åsikter?

Hur skapar vi en förståelse för olikheter om vi inte kan visa på olikheter? Hur bryter man normen i en byhåla som exempelvis Gnesta?

 

Lika eller olika? Det är frågan...




Vad berikar? Olikheter eller likheter? Vilket ansvar har samhället, föräldrar och individer själva?

Kramar
Alexandra



Kommentera här: